Vad ska man tänka på vid val av värmepump?

Att investera i en värmepump kan vara ett mycket fördelaktigt beslut för dig som husägare. Byter du till exempel från direktverkande el till en värmepump kan du spara upp till 70 % på dina värmeutgifter. Som en bonus använder du även grön energi för att värma upp ditt hus.

Beroende på dina behov och husets förutsättningar kan den bästa värmepumpen för dig vara olika. För att hjälpa er hitta den rätta lösningen har vi nedan samlat några faktorer att beakta innan ni väljer en värmepump till ert hus. 

  1. Vilka möjligheter ger er tomt?
    Beroende på hur din tomt ser ut och vilka möjligheter du har kan olika typer av värmepumpar passa dig. 

Jordvärme passar bra för dig som har en stor tomt med flera kvadrat tom tomtyta. Detta eftersom du behöver 250-400 kvadratmeter tomtyta för att kunna gräva ned jordvärmeslangarna.

 

Bergvärme kräver inte lika stor tomtyta men det behöver ändå finnas utrymme för borrning till energibrunnen. Om du behöver flera borrhål behöver de dessutom placeras 20 meter från varandra, samma mått gäller om grannen har en energibrunn. Dessutom måste borrhålet placeras minst 4 meter från husets väggar.

 

OBS! Funderar du på att investera i bergvärme bör du även kolla hur långt ned i marken berggrunden ligger. Är berggrunden väldigt långt ned krävs det djupare borrhål och flera meter foderrör som kan leda till extra kostnader.

 

Luft luft- / luft vattenvärmepumpen passar för dig om du har väldigt liten tomt och inte har möjlighet att antingen borra efter bergvärme eller gräva ned jordvärme. Utedelen för luftvärmepumpen placeras bredvid huset och tar inte mer plats än någon kvadratmeter.

 

  1. Vilka möjligheter finns det för ert värmesystem?

Beroende på ditt nuvarande värmesystem finns det olika värmepumpar som är optimala att byta till.

 

Har du ett vattenburet värmesystem, till exempel radiatorer eller vattenburen golvvärme, är det enkelt att byta till bergvärme, jordvärme och luft vattenvärme. Dessa värmepumpar kräver ett vattenburet värmesystem för att kunna tillföra värme till huset.

 

Har du idag elvärme, till exempel elradiatorer, är det enklast att byta till en luft luftvärmepump eftersom den endast kräver en fläkt för att tillföra värme till huset. Självklart kan du även i dessa fall byta till bergvärme eller jordvärme men då krävs det att du även investerar i ett vattenburet värmesystem.

  1. Vilken lösning passar er budget?

Investeringskostnaden för de olika värmepumparna skiljer ganska mycket, därför bör ni även beakta priset innan ni väljer värmepump.

Bergvärme är den dyraste lösningen eftersom borrningen för energibrunnen tillkommer. Totalkostnaden för bergvärme ligger på 110 000 – 230 000 kronor.

Jordvärme är normalt lite billigare än bergvärme eftersom grävningen är billigare än borrning. Totalkostnaden ligger på 80 000 – 120 000 kronor.

Luft vattenvärme kostar vanligtvis mindre än jordvärme men kan även ligga i samma prisklass eftersom värmepumpen (inomhus) är den samma. Totalkostnaden ligger på 60 000 – 120 000 kronor.

Luft luftvärme är den billigaste värmepumpen dels eftersom innedelen består endast av en fläkt. Totalkostnaden ligger på 5 000 – 30 000 kronor.

  1. Faktorer att beakta vid jämförelse av värmepumpar

När du väl valt vilken typ av värmepump du vill investera i bör du jämföra olika modeller av värmepumpen. Då är kan det vara viktigt att se till faktorer som årsvärmefaktor, värmeeffekt, ljudnivå och energiförbrukning.

Årsvärmefaktorn (SCOP-värdet) visar på hur effektiv värmepumpen är. Årsvärmefaktorn tar i beaktande effektiviteten för ett helt år av varierande klimat och är värmepumpens genomsnittliga värmefaktor under ett år. Ju högre SCOP-värde desto effektivare är värmepumpen.

Värmeeffekten visar på hur mycket effekt värmepumpen kan ge vid rumsuppvärmning.

Ljudnivån kan vara bra att jämföra om ni planerar placera innedelen av värmepumpen i ett rum som används frekvent. Har värmepumpen ett högt ljud kan det skapa irritation.

Energiförbrukningen för både rumsuppvärmning och varmvattenberedare presenteras ibland av tillverkarna eller kan hittas i olika test. Detta kan användas för att se hur mycket du kan spara när du jämför med din nuvarande energiförbrukning för värme. Se till exempel test från Heat Pump Keymark.

Sist men inte minst är det klokt att göra en detaljerad research innan du väljer vvs installatören till uppdraget. Kolla gärna på firmans historik och läs igenom tidigare kunders upplevelser. Några rekommendationer vi har är Rörmokare Västerås i Västeråstrakterna (Vem annars ;)? ), Om du är bosatt i Örebro så länkar vi här för att hitta vvs företag Örebro.

Vi hoppas att denna artikeln har varit till stor nytta, och det är bara att höra av sig om det skulle dyka upp några frågor / funderingar!

Mattias Johansson

Mattias Johansson

Mattias är Västerås Rörmokare's alldeles egna bloggare. Han skriver om allt mellan himmel och jord, men oftast relaterat till Rörmokareyrket.

Ring nu - Öppet 24/7

Få Offert

Få Offert

Tack, Meddelandet blev skickat!

Vi återkopplar så snart vi kan!